Bullebakken en Ontgroeningen

Je kent de verhalen wel. Eerstejaars studenten moeten soms mensonterende praktijken ondergaan om 'bij de groep' te horen. Hoewel men het liefdevol een 'ritueel' placht te noemen is het maar weinig geritualiseerd en bestaat in veel gevallen slechts uit vernederingen en mishandelingen.
Sociaal psychologen zjn eigenlijk de enige groep wetenschappers die enig onderzoek naar het fenomeen hebben gedaan. Het probleem is echter dat sociaal psychologen de minst wetenschappelijke beroepsgroep is die er binnen de wetenschap bestaat. Denk aan Diederik Stapel en aan Roos Vonk. Zij geloven dat ontgroeningen, dus vernederingen en mishandelingen, het groepsgevoel versterkt. Als het zoveel 'kost' om de groep binnen te komen, dan moet die groep het wel 'waard' zijn.

Deze niet-onderbouwde theorie noemt men suffering leads to liking. Het idee is dat tijdens de ontgroening de eerstejaars naar elkaar zullen ondersteunen en daardoor naar elkaar toegroeien. Ook een nieuwe draagt bij aan het ontnemen van iemands individuele karakter en dus aan het groepsgevoel. Mij lijkt dat allemaal volkomen onzin. Eerstejaars zullen altijd naar elkaar toegroeien juist omdat ze eerstejaars zijn: ze zijn nieuw in een nieuwe stad in een nieuwe school.

Bij ontgroenen gaat het veel minder om het slachtoffer (de eerste jaars), maar veel meer om de dader (de ontgroener). Wat bezielt iemand om zijn medeleerlingen te vernederen en mishandelen?

Daar ontwaren we de psychologie van de bullebak. Geef een bullebak een positie van relatieve macht en hij zal die macht direct misbruiken. De bullebak is immers een eigenlijk patiënt met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Ze zijn vaak narcistisch. Maar bovenal hebben deze mensen een minderwaardigheidscomplex. Als grenzen wegvallen zijn zij degenen die die grenzen met genoegen overschrijden.

Volgegoten met alcohol gaan bullebakken over tot ongeremde vernederingen en mishandelingen. Dat daarbij zware verwondingen en zelfs doden te betreuren zijn geweest hebben we allemaal kunnen lezen in de krant. Wat de krant nooit haalt zijn de vele gevallen van halve en hele verkrachtingen van naïeve eerstejaars door bullebakken. Het vrouwelijke doelwit wordt de hele avond volgegoten met drank en als de weerstand eenmaal is verdwenen slaat de bullebak toe. Ontgroenen en ontmaagden. Het is niet meer dan een ordinaire verkrachting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten