Bullebakkende Hoogleraren

Bij zijn aantreden had Frank Pieke, hoogleraar China Studies, ’mooie plannen’ met het Leiden Institute for Area Studies (LIAS). Maar van uitvoering kwam weinig terecht. Al zijn tijd ging op aan het sussen van conflicten. 'Ik heb een kijkje kunnen nemen in de donkerste kant van de menselijke ziel.'
Het universitaire weekblad Mare meldde dat er de afgelopen jaren binnen het LIAS een ware angstcultuur was gegroeid, waar medewerkers elkaar pesten, zwartmaken en intimideren. Er was sprake van ’huilende mensen’ en mensen die ’jankend naar huis zijn gegaan’.

Volgens Pieke wordt de sfeer in het LIAS gedomineerd door vijf à zes hoogleraren, ’die denken dat zij God zijn. Ze zijn succesvol, sommigen halen subsidies binnen en ze voelen zich daarom boven de universitaire hiërarchie verheven.' Ze zouden zich grof gedragen tegenover het instituutmanagement en in sommige gevallen ook tegen hun ondergeschikten of andere collega’s, en vooral denken aan hun eigen belang[1].

In april en mei 2017 meldde Pieke bij decaan Mark Rutgers en bij rector magnificus Carel Stolker dat de ruzies binnen het instituut escaleerden.

Naar aanleiding van het signaleren van de problemen is een extern onderzoeker aangesteld om de problemen te onderzoeken. Het rapport zou in augustus verschijnen, maar is nooit boven water gekomen. Onder druk van een decaan werd het rapport nooit openbaar[2].
Eerder in 2017 werd bekend dat drie hoogleraren (Rien van IJzendoorn, zijn vrouw Adriana Bus en Marian Bakermans) decennialang een ware angstcultuur hadden gecreëerd in het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Hieraan kon alleen een einde worden gemaakt door deze hoogleraren op non-actief te stellen[3]. Van IJzerdoorn is met zijn grote aantal publicaties en het winnen van de Spinozaprijs de meest gerenommeerde. Volgens het rapport zorgde juist hij voor de meeste onrust[4]. 'Deze veelschrijver is louter geïnteresseerd in macht en prestige. Vele personen zijn door zijn toedoen ontslagen, overspannen geraakt of met slaande ruzie vertrokken'.
[Rien van IJzendoorn]
Zo zie je maar weer dat bullebakken niets te maken heeft met intelligentie, maar dat het overal kan voorkomen. Er bestaan overal mensen die denken dat je moet laten zien dat je jezelf belangrijker voelt dan je gelijken of ondergeschikten. Het betekent ook dat je vermaarde hoogleraren gewoon weg kunt sturen om het probleem op te lossen. Dát zouden meer organisaties moeten durven.

Vervolg: VU Amsterdam wil angstcultuur. Zie hier.
Vervolg: Adriana Bus schond wetenschappelijke integriteit. Zie hier.

[1] Leidsch Dagblad: Pesten, zwartmaken, intimideren bij Leiden Institute for Area Studies - 09 december 17. Zie hier.
[2] Leidsch Dagblad: Leiden Institute for Area Studies in de greep van angst – 07 december 17. Zie hier.
[3] Leidsch Dagblad: ’Hoogleraren moeten weg’ – 08 juni 17. Zie hier.
[4] Leidsch Dagblad: ’Pestprofessor’ Van IJzendoorn vertrekt bij Instituut Pedagogische Wetenschappen - 27 juni 2017. Zie hier.

1 opmerking:

  1. Ah, leuk: mijn blog (http://harrieverbon.blogspot.com/) heeft een zusje. Bullebakken zijn slechte mensen. Vandaar.

    BeantwoordenVerwijderen