Bullebakken: De Toetsenbordterrorist

Bullebakken kent vele verschijningsvormen, maar de opkomst van sociale media lijkt het slechtste in sommige mensen voort te brengen. Mensen die in het normale leven timide zijn en veelal lijden aan een minderwaardigheidscomplex durven op internet plotseling onbekenden 'de waarheid' te zeggen.
Doordat ze niet gewend zijn aan normaal communiceren en converseren, zijn ze ook niet in staat om te luisteren naar argumenten van anderen. Iedereen heeft zo zijn eigen waarheid en daardoor ligt de echte waarheid vaak ergens in het midden. Accepteren dat er nuances zijn en niet jouw waarheid opdringen aan anderen is iets wat op sociale media nogal eens uit het oog verloren wordt.

De bullebak op sociale media heeft in zijn eigen ogen altijd gelijk. Zijn waarheid is dé waarheid. Hij ziet wel de splinter in het oog van iemand anders, maar niet de balk in zijn eigen oog. Een uitwisseling van meningen ontaardt vaak in gescheld en gevloek. Daarna is de bullebak verontwaardigd als hij geblokt wordt en wijst de ander als schuldige aan.

Het komt zelfs voor dat de bullebak iemand vraagt om hem te blokken, zodat hij daarna pathetisch kan verklaren dat de ander niet tegen kritiek kan.
 
De toetsenbordterrorist houdt zich vaak obsessief bezig met een enkel onderwerp. Hij kan zich niet inleven in de gevoelens van de ander en beschadigt daardoor eenvoudig anderen met zijn kwetsende berichten.

Wetenschappelijk onderzoek heeft intussen aangetoond dat een bullebak, die aan cyberpesten doet vaak een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft[1]. Het gaat dan specifiek om het subtype verborgen narcisme (covert narcissism).

Een verborgen narcist is lastig te herkennen en wordt vaak alleen door de partner 'ontmaskerd'. Je zou een verborgen narcist kunnen omschrijven als 'een wolf in schaapskleren'. Wanneer je een relatie hebt met een verborgen narcist dan kan deze in het bijzijn van anderen ontzettend lief en attent zijn, maar zodra je alleen met hem bent dan draait deze persoon om als een blad aan een boom. Hij is van binnen net zo egoïstisch en narcistisch als openlijke narcisten.

[1] Fan et al: Are Narcissists More Likely to Be Involved in Cyberbullying? Examining the Mediating Role of Self-Esteem in Journal of Interpersonal Violence – 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten