Bullebakkende Sunny Bergman wil Voetbal International van de buis om 'kroeghumor'

Marianne Zwagerman heeft Sunny Bergman op NPO Radio 1 de wind van voren gegeven om haar Noord-Koreaanse houding tegenover de RTL 7-talkshow Voetbal Inside. Dat was te horen op de radio. Bergman is het niet eens met de toon van Voetbal Inside en is daarom een actie begonnen om de geldkraan van het programma dichtgedraaid te krijgen, wat op de commerciële televisie natuurlijk leidt tot van de buis halen. Schandelijk om media monddood te willen maken, vindt Zwagerman.
Zwagerman is zelf ook geen fan van het 'platvloerse' Voetbal Inside, maar: "Dat soort dingen moeten allemaal gezegd kunnen worden. We leven in een vrij land, waar vrijheid van meningsuiting geldt. Er is maar één grens aan die vrijheid en die wordt door de rechter gesteld."

De genuanceerde reactie Johan Derksen is hier te lezen.

Het is kroeghumor die een grote groep mensen aanspreekt, aldus Zwagerman. "Als je je er niet in kunt vinden, dan kijk je er niet naar. En als je zelf 'documentairemaker' bent – Sunny noemt zichzelf nu ineens een soort 'bezorgde burger', maar dat ben je niet, je bent een documentairemaker en opiniemaker – dan is het laatste wat je doet om collega-mediamakers proberen monddood of brodeloos te maken. Dat is zulk misselijkmakend gedrag. Het past echt niet in de sterke democratie waarin wij leven."

Clash
Sunny Bergman: "Ik vind het juist passen binnen een democratie. Zij mogen dat zeggen en wij kunnen daar ook als reactie op zeggen dat we dit niet toelaatbaar vinden. We zeggen niet dat het programma moet stoppen, maar we zeggen alleen tegen de adverteerders: 'Willen jullie dit?'"

Marianne Zwagerman: "Dat is dus hetzelfde. Het programma draait op adverteerders."

Bergman: "Het programma is er toch nog gewoon? Ze zullen ook niet van de buis gehaald worden. Het is alleen een vorm van druk die we uitoefenen. Adverteerders hebben gereageerd en gaan in gesprek met de mensen van het programma. Dit is een manier waarop je invloed kunt uitoefenen."

Zwagerman: "Je komt aan het brood van andere mediamakers met wiens mening je het niet eens bent."

Bergman: "Ze zijn toch niet werkeloos nu ineens?"

Zwagerman: "Jij zult er alles aan doen om ze van de buis te krijgen en dat misstaat je echt."

Bergman: "Ik heb alleen gezegd tegen de adverteerders: 'Is dit wat jullie mogelijk willen maken?'"

Zwagerman: "Doe nou niet zo naïef. Dit programma draait op adverteerders."
Gelijkwaardigheid
Wat zou Bergman er eigenlijk van vinden als mensen boycot-acties tegen haar producties beginnen, als ze zich niet in haar mening kunnen vinden? "Ik heb natuurlijk geen commerciële merken, hè, die mij sponsoren. Dat is een verschil. Mijn plannen worden geëvalueerd door de publieke omroep, dus daar gaat al toezicht aan vooraf."

"Ik vind dat mensen ook alles over mijn programma’s mogen zeggen, maar er is een verschil tussen een mening en minderheidsgroepen te stigmatiseren. Als persoon die voor gelijkwaardigheid staat, vind ik dat ik daar wat van moet zeggen."

Zwagerman: "Je staat helemaal niet voor gelijkwaardigheid, want je wil dat mensen die een andere mening hebben dan jijzelf brodeloos of monddood gemaakt worden. Dat is gewoon echt heel walgelijk. De vrijheid van meningsuiting is een van de belangrijkste dingen die wij hebben. Ik zal daar altijd voor vechten en ik begrijp niet dat jij dat niet doet."

Bergman: "Wij zijn blij met de reacties van adverteerders. Ik snap niet dat er aan verbonden wordt dat ik de vrijheid van meningsuiting in gevaar breng."

Zwagerman: "Als je dat niet begrijpt, vind ik dat echt heel zorgelijk."

[Update 29 juni 2020] Veronica Inside, zoals Voetbal International tegenwoordig heet, is weer opgevallen bij  Sunny Bergman: nadat presentator Wilfred Genee meldde - zoals hij iedere uitzending pleegt te doen, dat het programma een app heeft, verstond Sunny Bergman natuurlijk 'We hebben een aap'.
Verstaan wat je wilt verstaan is een symptoom van een stoornis. Zoek hulp, Sunny.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten