Bullebakken: De Intrigant

Met de opkomst van de sociale media zijn sociale remmingen soms als sneeuw voor de zon verdwenen. Iedereen kan zijn of haar mening ventileren. Dat kan allemaal heel beschaafd blijven, maar soms treden er negatieve bijverschijnselen op.

Stel dat je als slachtoffer van bullebakken een aantal berichten op sociale media deelt om aandacht te krijgen voor je probleem. Dan ontdek je zonder enige twijfel dat er veel te veel mensen hetzelfde hebben meegemaakt. Je krijgt duimpjes, je krijgt medeleven, je krijgt steun. Het doet goed om te voelen dat je niet alleen staat in je strijd tegen een logge organisatie.
Maar al die aandacht maakt ook het slechte in mensen los. Sommigen proberen een graantje mee te pikken van de publiciteit, anderen denken ongevraagd hulp te kunnen bieden en weer anderen voelen zich simpelweg eindelijk belangrijk als ze reacties kunnen geven of terugkrijgen. Meestal blijkt dat dit soort mensen een persoonlijkheidsstoornis hebben, zoals narcisme of het Syndroom van Asperger. Narcisme wordt altijd ontkend, maar Asperger wordt als een soort trofee gezien ('Ik ben een hoogfunctionerende Asperger').

Maar deze mensen ontdekken al snel dat de kwestie niet om hun draait, maar om het slachtoffer en diens strijd tegen het onrecht. Dan worden de berichten plotseling een stuk minder plezierig en begint het verwijten.
Vervolgens rest het slachtoffer niets anders dan die bullebak te blokkeren. En is het slachtoffer opnieuw slachtoffer en wederom een negatieve ervaring rijker.

Maar daarmee is het probleem nog lang niet opgelost, want dergelijke bullebakken maken dan snel een aantal nieuwe accounts aan. Daarop wordt dan hun huichelachtige natuur pas echt zichtbaar en wordt geprobeerd om medestanders te vinden die tegen het slachtoffer van bullebakken zijn. Zo komt de ware aard van het beestje boven.

Want als je het zelfs voor elkaar krijgt om bij een anti-pestclub te worden weggepest, ligt het misschien dan ook een piepklein beetje aan jou, Gerrit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten