Wie denkt dat #MeToo tot een betere positie van vrouwen leidt, komt bedrogen uit

Door: Heleen Mees
De #MeToo-orkaan die over het westelijk halfrond raast werkt vervreemdend. Het is niet de guillotine waarmee tijdens de Franse Revolutie iemands kop werd afgehakt, maar de publieke steniging die menigeen nu ten deel valt doet daar qua trauma niet voor onder. De guillotine was allerminst pijnloos maar het was tenminste wel snel.

Zal het tijdperk-Trump de geschiedenisboeken ingaan als de laatste stuiptrekking van het white male privilege? Het witte privilege loopt inderdaad op zijn laatste benen, maar dat is niet omdat vrouwen, people of color en de LBGHTI-gemeenschap op het punt staan de macht te grijpen. Yellow privilege staat eerst op het menu. Dat is niet zozeer te danken aan het feit dat Aziaten zo talrijk zijn. Dat waren ze twintig jaar geleden ook al en daar lag toen niemand in de westerse wereld wakker van. Dat China zich binnen een mum van tijd heeft weten op te werken tot evenknie van de VS is vooral te danken aan het planmatig denken en de omhelzing van het staatskapitalisme.

Wie denkt dat de #MeToo-campagne tot een betere positie van vrouwen leidt, zal bedrogen uitkomen. De mannen die nu van hun troon zijn gestoten, zullen gewoon door andere mannen vervangen worden die zich hooguit een tijdlang zullen inhouden. Als je werkelijk wat wilt veranderen, moet je zorgen dat vrouwen die machtsposities innemen.

De reden waarom iedereen zich zo gretig op de #MeToo-campagne stort, is dat deze de illusie van controle en macht geeft in een wereld waar alle zekerheden op het spel staan. De Franse Revolutie versnelde wereldwijd de opkomst van republieken en democratieën. Ze was het startschot voor de ontwikkeling van de samenleving zoals we die nu kennen en vruchtbare voedingsbodem voor nieuwe politieke ideologieën, zoals het liberalisme, socialisme, feminisme en secularisme.

De #MeToo-campagne zal geen revolutie ontketenen. De #MeToo-campagne is alleen maar mogelijk omdat het Westen wankelt en hopeloos met zichzelf overhoop ligt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten