WODC-directeur opgestapt na rapport over klokkenluider

Marianne van Ooyen werd eind vorig jaar ongewild klokkenluider. Haar interne klacht uit 2014 bracht de zaak rond de politieke sturing op het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC) aan het rollen. "Ik schrok nogal dat die was uitgelekt. Voor mij was het een afgesloten hoofdstuk," zegt Van Ooyen.
[Marianne van Ooyen]
Van Ooyen had geklaagd dat het ministerie haar onder druk zette om onwelgevallige conclusies van onderzoek naar softdrugs aan te passen. De klacht, waarin zij sprak over de sturende invloed van beleidsambtenaren op rapporten van het WODC, kwam via een andere partij in handen van Nieuwsuur. Zelf wilde Van Ooyen toen buiten de publiciteit blijven. Een onderzoek was het logische gevolg.

Van Ooyen had niet zoveel vertrouwen in (de uitkomst van) het onderzoek (pdf) en zal dan ook aangenaamd verrast zijn over de resultaten. De conclusie van het onderzoek is namelijk dat men niet zorgvuldig is omgegaan met haar brief.

Als klokkenluider kaartte ze haar bezwaren herhaaldelijk en zelfs tot op het hoogste niveau aan, maar vond geen gehoor. Dat rekent de commissie-Verhulp, die door minister Ferd Grapperhaus op de zaak is gezet, directeur Leeuw en de hoogste ambtenaar van het ministerie aan.
[Frans Leeuw]
Zowel WODC-directeur Frans Leeuw als Siebe Riedstra, de secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid, heeft onzorgvuldig gehandeld, concludeert de onderzoekscommissie.

Leeuw trok zijn conclusies en stapte op, maar hij herkent zich uiteraard "maar in beperkte mate in de (generaliserende) kwalificaties over met name mijn leiderschapsstijl", maar denkt met zijn opstappen het WODC "het beste te dienen".

Maar binnen zijn vakgebied zijn intussen twijfels over de wetenschappelijke integriteit van Professor Frans Leeuw geuit. Zie hier. Het is namelijk niet écht integer als je door gebrek aan ruggegraat onderzoeksgegevens gaat aanpassen voor je doelgroep.Maar ja, het woord 'integer' is aan de top altijd betekenisloos gebleken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten