Zo ga je om met narcistische bazen en collega’s

[Door: Martin Appelo]

Werkplezier kan flink vergald worden door lastige collega’s of een narcistische baas. Hoe houd je stand wanneer stoom afblazen bij de koffie-automaat niet meer helpt? En waar vind je je kracht als je werkt voor iemand die jou niet ziet?

Psycholoog, trainer en auteur Martin Appelo bestudeerde narcisten en geeft in de nieuwe Intermediair Podcast ‘Work in Progress’ een handige gebruiksaanwijzing. Hij weet waarover hij spreekt: hij is zelf een narcist, ontdekte hij rond zijn veertigste. Beluister de podcast hier.
Eén op de tien mensen heeft narcistische trekken en één op de honderd heeft echt de persoonlijkheidsstoornis, weet Appelo. Onder CEO’s blijken de narcistische trekjes nog eens zwaar oververtegenwoordigd. Die mensen werken hard in hun hunkering naar eeuwig applaus, en zijn vooral goed als meedogenloze (interim-)manager: ’Narcisten zijn onverschrokken en durven in crisissituaties heel goed te handelen.’

Dat kunnen ze vast zo goed doordat ze zich in een re-organisatie niet druk maken om de gewone werknemers, zou je kunnen denken. Narcisme betekent toch dat ze geen empathie hebben en alleen hun eigenbelang dienen? Appelo haalt hier graag een misverstand onderuit. ‘Narcisten zijn geen psychopaten. Ze hebben een normale of sterke empathie, alleen overschreeuwen ze die. Ze durven hem niet te laten zien uit diepe angst voor afwijzing.’
Terug naar de kantoortuin. Hoe kun je nou weten of die bullebak-baas een narcist is of een psychopaat, en wat heb je daar aan? Als Appelo uitgebreid uitlegt waar narcisme vandaan komt, snap je het verschil en de beste aanpak.

Een belangrijke tip: je hoeft helemaal niet op eieren te lopen en hem of haar naar de mond te praten, want daar krijg je nou echt een burn-out van. Nee, je hoeft alleen maar het kantoor van jouw ‘alfa-wolf’-baas binnen te lopen en duidelijk te maken dat je geen bedreiging vormt, legt Appelo uitgebreid uit in de podcast.

Denk je nu: wat een onzin, we kunnen toch allemaal volwassen nadenken en bespreken wat het beste is voor de organisatie? Dan zie je een heel belangrijke waarheid over het hoofd, claimt Appelo. ‘Voor tachtig procent leven we in het oerwoud.’ Dan kun je maar beter je plek in de kudde kiezen en profiteren van de status en bescherming die jouw alfa-wolf te bieden heeft.

Bron.

1 opmerking:

  1. Helaas wordt de Brandweer Amsterdam daar nu mee geconfronteerd en dat is in en in triest voor de mensen op de werkvloer.

    BeantwoordenVerwijderen