Janet Ossebaard: de koningin der complotten

Janet Ossebaard (1967) studeerde in de jaren 80 van de vorige eeuw taal- en letterkunde aan de universiteit van Groningen. Daarna begon ze een bureau voor vertalingen en communicatieadvies. Zo op het eerste gezicht een normaal begin van het werkzame leven van een normale vrouw. Maar er moet iets gebeurd zijn waardoor haar brein kortsluiting maakte. Misschien een burn-out of het verlies van het geloof in God?
In 1994 ziet ze voor het eerst een graancirkel. Dat was rijkelijk laat, omdat de meeste Nederlanders toen al begrepen hadden dat graancirkels simpelweg practical jokes waren. Janet Ossebaard tuinde er echter met open ogen in.

Haar ouders probeerden haar tevergeefs op het rechte pad te houden en dachten dat ze gek geworden was. “Ik had heel veel problemen met familie,” zo meldt ze in een documentaire, “verloor vrienden. Op verjaardagen maakten ze altijd dezelfde grappen.”

Na – alweer – een conflict verlegt Janet Ossebaard haar interesse van graancirkels naar andere complotten. Niet één vastomlijnd complot, maar een voortdurend wisselende combinatie van allerhande complotten die aan elkaar worden geknoopt met een totaal gebrek aan logica. Zo worden orgaanhandel door de overheid (hoax), 9/11 (hoax) en de uitbraak van het coronavirus met schijnbaar gemak op één hoop gegooid. Natuurlijk is het 5G-netwerk – je weet wel dat netwerk dat op dat moment nog niet eens ingeschakeld was – betrokken bij het virus en zitten Bill Gates en de farmaceutische industrie achter de uitbraak, vanwege hun financiële belang om een vaccin te verkopen met daarin nano-chips om de mensheid te decimeren (hoax). Ze is dus eigenlijk een hamsteraar van hoaxes. Nee, ik geef beslist geen links naar haar filmpjes.

Want, ondanks het feit dat ieder weldenkend mens de fantasieën, overgoten met een antisemitisch sausje, van Janet Ossenbaard naar het land der fabelen zal verwijzen, blijken er toch veel teveel leeghoofden in ons land te leven. Zou het tevens een geval zijn van een eenogige koningin in het land der mentaal blinden?

Janet Ossebaard kan bovendien niet tegen kritische vragen, want dan behoor je tot de 'tegenpartij' en wordt het gesprek direct beëindigd. Dat is mogelijk een signaal of symptoom van een geestelijke stoornis. Zou Janet Ossebaard wellicht gebukt gaan onder een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met narcisme hebben immers voortdurend bewondering en aandacht nodig, zelfs als die gekregen wordt van leeghoofdige zielsverwanten. Ze kunnen agressief gedrag vertonen als ze worden tegengesproken, maar verbergen daarmee hun eigen onmacht, onzekerheid en schaamte.

Eigenlijk moeten we daardoor medelijden hebben met Janet Ossebaard, want diep van binnen zijn mensen met narcisme vaak eenzaam, kwetsbaar en lijden aan een groot minderwaardigheidsgevoel.

[Update 29 november 2023] Janet Ossebaard is vermist. Vrienden vermoeden zelfmoord. Het gevolg is natuurlijk ook dat de wappies weer helemaal in de stress zijn. Ze snappen niet dat Ossebaard een psychiatrisch patiënt is die professionele hulp nodig heeft (of had). Voor hen is ze een held en dat is een dieptreurige constatering.
[Update 24 december 2023] Janet Ossebaard (56) is overleden door zelfdoding. De Zweedse politie ontdekte op 22 december 2023 haar levenloze lichaam in een gammele caravan nabij Lund (Zweden). Volgens Koeter zou zij met een overdosis medicijnen een einde aan haar leven hebben gemaakt. Een treurig einde van een treurig leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten