Politie duwt kritische agent psychiatrie in

De politie probeert van kritische agenten af te komen door ze een psychiatrisch stempel te geven. Dat blijkt uit een geheime opname in bezit van EenVandaag. In de opname worden de voordelen besproken van het ontslaan van een agent op medische gronden waardoor de kosten op het UWV zijn af te schuiven.
De politie probeert van kritische agenten af te komen door ze een psychiatrisch stempel te geven. Dat blijkt uit een geheime opname in bezit van EenVandaag. In de opname worden de voordelen besproken van het ontslaan van een agent op medische gronden waardoor de kosten op het UWV zijn af te schuiven.

"Als je tegen een leidinggevende zegt dat hij iets niet helemaal correct heeft gedaan, dan krijg je straf", zegt Lea Renfurm, die de agent bijstaat. "Ze zetten je in de strafhoek. Dan zeggen ze dat je een stoornis hebt, dus ben je ongeschikt en ontslaan ze je." Renfurm was tot januari dit jaar Hoofd Juridische Zaken van politievakbond ANPV. Ze vindt deze zaak ‘schokkend en exemplarisch’. "Je ziet dat er een patroon is. Ik ken er tientallen."

De opname is van een gesprek achter gesloten deuren tussen een mediator, een politiechef en een politiejurist. Een fragment uit de opname over hoe van de agent af te komen: (mediator) "Als je haar door een psychiater laat keuren, dan wordt het gewoon wegens ziekte. En jullie zijn ervoor verzekerd." (politie) "Ja, ja."(mediator) "Voor ziekte wel en voor die andere niet, dan zijn jullie eigen risicodrager, dus mijn advies aan de politie is, hoewel ik dat nooit hardop zeg, als je van iemand af wilt, doe het dan via de verzekeraar.(hard gelach), (politie) "Dan valt ie buiten onze kostenpost, want anders krijgen we minder premie terug.” Echt onderzoek doen naar hoe de zaak in elkaar zit, wil de politie niet". (politie) "Onderzoek kunnen we wel doen maar dat moeten heel gerichte, beperkte onderzoeken zijn, niet alles wat er verkeerd gegaan is."
Boete intrekken onder druk chef
De zaak begint in 2012, als Karin Pril een boete uitschrijft en deze later onder druk van haar chef moet intrekken. In plaats van dat de zaak daarmee klaar is, wordt de agent vanaf dat moment het leven zuur gemaakt door onder andere haar politiechef.

Uiteindelijk komt er mediation waarbij een 'onafhankelijke' mediator tot een oplossing moet komen tussen de politie en de agent. Bij de mediation zijn de agent met haar vertegenwoordiger, de mediator, districtschef Bokdam en een politiejurist Haverkamp aanwezig. Op een gegeven moment wordt de agent verzocht de ruimte te verlaten met haar vertegenwoordiger, waarna het gesprek achter gesloten deuren voortgezet wordt.

Twee weken later ontvangt de agent een audio-opname van dat gesprek. Dan blijkt dat de mediator helemaal niet boven de partijen staat en dat de politie goedkoop van haar af wil. Ze hoort hoe ze als psychiatrisch patiënt wordt weggezet, ‘de psychiatrie voorbij’ en hoe men haar op medische gronden wil ontslaan.

Inmiddels loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar wie de geheime opname heeft gemaakt. Niet naar wat er op de opname te horen is. Advocaat Marielle van Essen staat de agent bij in dat onderzoek. Ze vindt het de omgekeerde wereld dat er onderzoek plaatsvindt naar wie het gesprek heeft opgenomen en niet naar wat er gezegd wordt in het gesprek: "Zonder dat de politie enig bewijs heeft, zeggen ze dat de agent het wel zal hebben opgenomen. En ze hebben het al helemaal niet over wat daar besproken is, stuitend!"

Maar ach, een mediator, die heeft een opleiding van welgeteld 9 (negen) dagen gevolgd en denkt dan dat hij grote problemen tussen mens en organisatie kan oplossen. Het lijkt eigenlijk meer op een vorm van kwakzalverij, zoals mindfulness dat ook is. Geen wonder dat je als persoon vermalen wordt door een organisatie die van kritische werknemers af wil.

Intussen is Karin Pril per 26 februari 2018 ontslagen.
Bron.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten