VARAGids verliest abonnees door Sylvana Simons op cover

De VARAGids heeft zeker 140 abonnees verloren door mensenrechtenactiviste Sylvana Simons (Silly Syl) vorige week op de cover te zetten. Dat schrijft hoofdredacteur Cécile Koekkoek in een column in de editie die eind november 2018 uitkwam. Bron.
"Verder kregen we veel reacties van lezers die, voor ze de gids gingen lezen, eerst de cover er maar even af hadden gescheurd", voegt Koekkoek daaraan toe. "Simons schopt tenslotte tegen 'heilige huisjes' en 'in Sinterklaastijd moeten we de gemoederen vooral niet verder ophitsen'. En dan hebben we het nog niet eens over de haat die zich verspreidt via sociale kanalen."

De hoofdredacteur is zich naar eigen zeggen 'kapot geschrokken van de reacties naar aanleiding van een interessant, oprecht en genuanceerd interview met een vrouw die signaleert dat we in gevaarlijke tijden leven en dat we dus moed moeten tonen. Moeten strijden voor een open, gelijkwaardige, rechtvaardige en inclusieve samenleving.'
[Poll op detelegraaf.nl]
In een interview op NPO Radio 1 eerder deze week stelde Sylvana dat er een taboe heerst op het benoemen van racisme in de Nederlandse samenleving. "Al staat het op hun gezicht geschminkt, dát mag je niet zeggen", aldus de activiste en politica. "Nederlanders hebben een heel lastige relatie met racisme. Je mag ze nóóit van racisme betichten. Daarom dansen veel zwarte Nederlanders om het onderwerp racisme heen terwijl het wel degelijk aanwezig is in de Nederlandse samenleving."

Wat dit niet aantoont is dat Nederlanders racistisch zijn, maar wel dat een gekwelde geest door haar eigen negatieve gedrag, acties en uitspraken behoorlijk wat weerstand oproept. Die weerstand vertaalt zij vervolgens met als racisme.

Het hoeft ook geen verbazing te wekken dat hoofdredacteur Cécile Koekkoek ietwat wereldvreemd is. Ze studeerde slechts Nederlandse taal-en letterkunde, schreef sinds 2000 wat columns voor de VARAGids en dat alles was voldoende om hoofdredacteur van de VARAGids te worden. Voor de rest heeft ze geen levenservaring opgedaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten