Adriana Bus schond wetenschappelijke integriteit

Hoogleraar orthopedagogiek Adriana Bus heeft de wetenschappelijke integriteit geschonden door naamsvermeldingen te manipuleren bij subsidieaanvragen en wetenschappelijke publicaties.
Bus kwam anderhalf jaar geleden in opspraak (zie hier) na onderzoek naar het werkklimaat bij het Leidse Instituut voor Pedagogische Wetenschappen. Bus en haar collega-hoogleraren Marinus van IJzendoorn en Marian Bakermans-Kranenburg zaaiden jarenlang angst onder medewerkers en promovendi. Interim-directeur Fischer verzamelde 53 klachten over Bus, waarvan twaalf over mogelijke schendingen van wetenschappelijke integriteit.

De interne commissie Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI) onderzocht de twaalf beschuldigingen op basis van documenten, gesprekken met medewerkers en twee hoorzittingen met Bus. In haar advies aan het Leidse bestuur concludeert de CWI dat Bus heeft gezondigd tegen de gedragscode wetenschappelijke integriteit door ten onrechte auteursnamen wel of juist niet te vermelden op subsidieaanvragen, om de kans op het binnenslepen van onderzoeksgeld te vergroten.

Ook het 'beleid' van Bus bij auteursvermeldingen bij publicaties en symposiumbijdragen werd tegen het licht gehouden. Ook hier bleken auteurs onterecht te worden opgevoerd dan wel afgevoerd. Volgens de CWI had dat in dit geval niet met berekening te maken, maar met het "verdeel- en heersbeleid" in de autoritair geleide onderzoeksgroep van Bus.

Bus was sinds haar emeritaat in Leiden in 2016 nog als gasthoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit. Een woordvoerder van de VU meldt dat de VU deze samenwerking eind vorig jaar heeft beëindigd, vermoedelijk als gevolg van de resultaen van dit onderzoek. Al wilde hij dat niet toegeven.

Uiteraard ziet Adriana Bus het allemaal anders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten