Bullebak Leen Schaap moet vertrekken

Het was als een treinramp die te ver van tevoren zag aankomen: de omstreden brandweercommandant Leen Schaap moet vertrekken. Dat heeft burgemeester Femke Halsema besloten. De onherstelbare vertrouwensbreuk tussen Schaap en de uitrukdienst ligt ten grondslag aan het vertrek.
Schaap werd in 2016 aangesteld bij de Amsterdamse brandweer. Hij kwam over van de politie en kreeg van toenmalig burgemeester Van der Laan de opdracht om te zorgen voor een cultuurverandering binnen het korps.

Die cultuur, die hij regelmatig werd omschreef als verrot, resulteerde in een lange lijst aan grensoverschrijdende incidenten. Het harde leiderschap van Schaap, dat vooral gericht was op het sanctioneren, zorgde voor een vertrouwensbreuk tussen de korpsleiding en de uitrukdienst.

Het lastige van Leen Schaap was zijn dubbele moraal: de werkvloer werd keihard aangepakt, terwijl bleek dat hijzelf ook niet 'schoon' bleek. Bovendien werd een 'sanctie' van een begin dit jaar de vertrokken plaatsvervangend commandant onder de pet gehouden.

De afbeelding toont aan dat Leen Schaap in de twee jaar dat hij de Amsterdamse brandweer leidde een trieste oude man is geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten