![]() |
[Groot Lankum - Franeker] |
Lukte dat niet dan werd de politie ingeschakeld. De opgetrommelde dienders hoorden het geraaskal van de
De patiënt werd dan door de politie naar een psychiatrisch ziekenhuis overgebracht, waar hij in ieder geval twee weken door zijn behandelend psychiater werd geobserveerd. Tevens werden de medicijnen ingeregeld, zodat de dwaalgedachten de patiënt (en zijn omgeving) niet meer zouden kwellen. Vervolgens besliste de rechtbank op grond van de medische verklaring van de psychiater of de patiënt voldoende was opgeknapt. Zo niet, dan werd deze in ieder geval een half jaar opgenomen in een lommerrijke omgeving, veelal gesitueerd nabij een rivier, kanaal of spoorweg om een mogelijke zelfmoordpoging wat te vergemakkelijken.
Wet Bopz van 1994
Niet meer van deze tijd, zo vonden weekgeworden politici en in 1994 werd de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Wet Bopz) van kracht. Deze wetgeving gaf de ernstig verwarde patiënt veel meer invloed en rechten, terwijl hij geen inzicht in zijn psychische problemen had. Iemand die kennelijk ernstige dwaalgedachten had, kon maximaal drie weken ter observatie worden opgenomen en kreeg invloed op zijn eigen behandeling. Dat is alsof je een alcoholist opsluit in een slijterij. Behalve de bekende ‘zelfmedicatie’, werden medicijnen al snel niet meer geslikt.
Wvggz van 2020
Er zaten zoveel weeffouten de Wet Bpoz dat de wetgever wel moest besluiten om de wet al in 2020 te vervangen door de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz). De wet geldt voor mensen bij wie een psychische stoornis leidt tot gedrag dat ernstig nadeel (gevaar) veroorzaakt voor henzelf of voor anderen. De Burgemeester kan middels een crisismaatregel snel ingrijpen bij onmiddellijk dreigend ernstig nadeel. Een crisismaatregel is maximaal slechts drie werkdagen geldig. Eén cruciale denkfout bleef bestaan: De patiënt houdt waar mogelijk zelf regie tijdens de hele periode van verplichte zorg.
Vroeger
Als je vroeger uit zou spreken dat zwarte piet racistisch was, dat Jasper S niet de moordenaar van Marianne Vaatstra was of dat het Coronavirus een complot is geweest, dan werd er snel de zo noodzakelijke psychische hulp geboden. Tegenwoordig zorgen de sociale media er voor dat gelijkgestemden (of gelijkgestoorden) elkaar zoeken en vinden. Ze versterken elkaars dwanggedachten. De rem is weg.
Vroeger. Vroeger was de psychische zorg in ieder geval een stuk beter geregeld.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten