De rancune van Pieter Postma [2]

In het eerste deel van deze onluisterende ontmaskering van Pieter Postma hebben we de oorzaken van de rancune van hem jegens de Rechtbank Leeuwarden, zijn voormalige werkgever, aan het licht gebracht. In deze bijdrage zullen we zijn kwaadaardige (malicieus, zouden zijn oud-collega's zeggen) tunnelvisie aantonen.
Een groot deel van de onjuiste visie van Pieter Postma heeft te maken met het feit dat hij meent dat Jasper S, de veroordeelde moordenaar van Marianne Vaatstra, een bloedproef heeft moeten ondergaan toen hij in 2008 werd gepakt voor joyriden. Justitie zou vervolgens verzuimd hebben om dat bloed te onderzoeken op DNA, wat dus al in 2008 had kunnen leiden tot de aanhouding van Jasper.

Er zitten nogal wat fouten in Postma's redenatie die al na een eenvoudig onderzoek kunnen worden weerlegd. Postma heeft dat opzettelijk nagelaten.

Om aan te tonen dat er een bloedproef heeft plaatsgevonden om het alcoholpercentage van Jasper vast te stellen, toont Postma graag (en vaak) een screenshot uit het boek 'Marianne Vaatstra' van Simon Vuyk. Daar staat inderdaad 'dat de verdachte geluk had dat uit een bloedproef bleek dat tijdens de dollemansrit zijn alcoholpercentage niet te hoog was'.
Uit een ook graag (en vaak) geretweet krantenknipsel van 12 oktober 2009 blijkt echter 'Dat hij tevoren vijf alcoholische consumpties had genuttigd, bleek overigens niet uit de ademanalyse. Het gemeten promillage lag onder het wettelijk minimum van 0.5 promille'.
Zo, wie heeft er nu gelijk? Simon Vuyk (en in het verlengde daarvan Peter R. de Vries) of het Nieuwsblad van Noordoost Friesland?

De wetgeving is duidelijk. Nadat tijdens het voorlopige alcoholonderzoek op straat (hij blies een 'F') de verdenking is gerezen van rijden onder invloed van alcohol, zal Jasper mee naar het bureau genomen zijn. Daar werd hem gevorderd mee te werken aan een ademanalyse. Hij mocht niet kiezen tussen een ademanalyse of een bloedonderzoek (bloedproef).

Wanneer krijgt een verdachte wel een bloedproef aangeboden? Dat is ook in de wetgeving vastgelegd: [1] wanneer een ademonderzoek wegens bijzondere medische redenen (COPD, longemfyseem, etc) niet mogelijk is, [2] wanneer ondanks medewerking van de verdachte het ademonderzoek is mislukt, [3] er een vermoeden van drugs bestaat of [4] als de verdachte een tegenonderzoek wenst (de kosten €110 tot €140 zijn voor hemzelf).

Je ziet dat er geen enkele reden was om Jasper een bloedproef te laten ondergaan.

Ook werd er geen wangslijm bij Jasper afgenomen na zijn joyriding in 2008. Dat wordt namelijk pas gedaan bij personen die zijn veroordeeld wegens een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan en een vrijheidsbenemende straf of vrijheidsbenemende maatregel of taakstraf opgelegd hebben gekregen. Wat is een misdrijf waarop voorlopige hechtenis is toegestaan? Dat zijn misdrijven waarop in de wet een maximale gevangenisstraf van tenminste vier jaar staat. Op joyriden, het misdrijf waar Jasper voor veroordeeld is, staat slechts een maximale gevangenisstraf van 6 maanden, al zal in de meeste gevallen een boete volstaan. En dat is ook wat Jasper heeft gekregen, een boete van €750.

Natuurlijk weet Pieter Postma dit allemaal, maar hij wordt verblind door zijn rancune jegens zijn oud-collega's die hem maar een vervelend en pedant mannetje vonden. Hij wilde er zo graag bijhoren. Dit lukte niet en dit is zijn kinderachtige wraak. Misschien is hij gaan geloven in zijn eigen waandenkbeelden.

Lees deel 1 hier, deel 3 hier en deel 4 hier.

[Update 27 juni 2023] Direct nadat dit artikeltje geplaatst werd, reageerde Pieter Postma op een voorspelbare manier. In het boek van Simon Vuyk was immers een foutje geslopen en Postma had verzuimd zelf gedegen onderzoek te doen, terwijl de bloedproef wel een belangrijk deel van zijn argumentatie was. De reactie was voorspelbaar: geen spijtbetuiging, maar een frontale aanval (of non sequitur) om zijn onnozelheid te maskeren.
[Update 15 juli 2023] Pieter Postma heeft óf problemen met begrijpend lezen óf hij is door zijn rancune ziende blind. Zie onderstaande tweet met mijn antwoord daaronder.

[Update 31 juli 2023] Als zelfs Barracuda, bestrijder van domdenken in de (alternatieve) media met mondsnoerende logica, je denkvermogen al op de korrel neemt, dan is het psychisch slecht met je gesteld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten