Ard Pisa fantaseert over complotten

Waardoor zou het komen dat sommige mensen klakkeloos in allerhande complotten geloven? Zou het een soort existentiële angst zijn? Alsof je als een roodkapje in een donker bos vol wolven denkt te leven, waarin alles om je heen een onzichtbare vijand is? Dat je een soort houvast in het leven probeert te krijgen door in 'iets' te geloven, zelfs als dat geloof aan waanzin grenst?

Het probleem is natuurlijk niet dat sommige mensen in een enkel, vastomlijnd complot geloven, maar het grote probleem is dat teveel mensen in vrijwel alle complotten geloven die er ook maar op internet gevonden kunnen worden.

Daarbij wordt ieder kritisch denkvermogen, zo dat al bestaat, uitgeschakeld. Als 20 hoogopgeleide wetenschappers bijvoorbeeld zeggen dat iets 'A' is, dan vinden deze dwaallichten in de krochten van het internet wel een amateuristisch gemaakt filmpje, waarin gemeld wordt dat het 'B' is. Daarmee is het bewezen, want wetenschappers zijn immers 'big pharma' of 'big tech' en dus per definitie niet te vertrouwen.

Een geliefd onderwerp van complotters is het idee dat er een wereldwijde samenzwering moet bestaan, want... Ja, waarom eigenlijk? Niemand die dat goed kan uitleggen, want op een diepzinnige gedachte kun je compotters nooit betrappen.

Een mooi voorbeeld van deze categorie is Ard Pisa. Zijn kwalificatie is dat hij wat cursusjes heeft gedaan bij Roy Martina, een gerenommeerd kwakzalver (zie bijvoorbeeld hier of hier of hier). Het geeft in ieder geval niet veel vertrouwen in het kennis- en denkniveau van Ard Pisa. Zo vond ook de Vereniging tegen de Kwakzalverij eerder ook al. Zie hier.
Ard Pisa is ook een beetje geobsedeerd door de Illuminatie en de Cabal.
De werkelijke historie vermeldt dat de Illuminatie ooit wel bestaan hebben, maar het was opgericht als een clubje van en voor verveelde heren. Zo zijn ook de Vrijmetselaars en de Rozenkruizers ooit opgericht. De illuminatie zijn al in 1788 een zachte dood gestorven (zie hier), maar in het brein van een 'wakkere' complotter leeft de organisatie nog steeds voort.

De Cabal is ook al zo'n ongrijpbare groep. Het woord 'cabal' is afgeleid van de 'Kabbalah', de Joodse mystieke uitleg van de Joodse bijbel, de Torah. Onder invloed van Sir Aleister Crowley (1875-1947), een occultist, alcoholist, drugsgebruiker en notoir vreemdganger, werd de betekenis van het woord 'cabal' wat meer sinister[1]. Maar ach, wie maakt zich tegenwoordig nog druk over een malloot als Crowley? Niemand, maar zijn misbruik van het woord 'cabal' is blijven voortetteren bij complotgeesten.

Een klein voorbeeld van Ard Pisa. Hij postte gemakzuchtig een stukje tekst op Facebook dat afkomstig zou moeten zijn uit de Memoires van David Rockefeller (1915-2017). In dat stukje tekst zou Rockefeller toegeven 'dat wij (de familie) een deel uitmaken van een geheime cabal'. Ard Pisa had zelfs nog even de cover van internet geplukt. Wat hij echter weer niet gedaan had was even de bron checken, want dan had hij kunnen ontdekken dat juist het tegendeel waar was. Want dát is de kwaal van complotters: ze zoeken iets wat in hun denkwereld past, vinden iets en dus is het waar.

[Wat er volgens Ard Pisa in het boek zou staan]
[Het werkelijke verhaal uit 'David Rockefeller']

Ard Pisa is een valse profeet en is een perfect voorbeeld van iemand die gedachteloos en met de diepgang van een plas regenwater werkelijk álles gelooft. Treurig om zo in het leven te moeten staan.

Het zal de lezer niet verbazen dat Ard Pisa me fluks op Facebook heeft geblokt.

Ard Pisa fantaseert ook over Bosnische pyramides. Zie hier.

[1] Hutchinson: Aleister Crowley: The Beast Demystified - 1998

1 opmerking: