Er zit iets tegenstrijdigs in de reclame voor de televisieserie 'Eén van Ons'. Aan de ene kant wordt het 'de nieuwe waargebeurde misdaadserie' genoemd, terwijl de regisseur na flink wat ophef zei dat de serie 'volledig fictie is geworden'.
Michiel van Erp, de regisseur van 'Eén van Ons', claimt namelijk dat de serie 'slechts' geïnspireerd is door de moord op Marianne Vaatstra. "Maar het is volledig fictie geworden, het is geen reconstructie. Het speelt zich af op het platteland van Groningen en niet in Friesland. We hebben het bewust uit de werkelijkheid getrokken."
Maar waarom noem je de dan naam Marianne Vaatstra, een lafhartig vermoorde jonge vrouw, als het verhaal toch fictie is? Het is niet meer dan een soort lijkenpikkerij om je project winstgevend te krijgen.
Wat bezielt een filmmaker om een televisieserie te maken over de moord op Marianne Vaatstra? Nog steeds zijn psychische patiënten als Pieter Postma en Willem Dankbaar aan het roeren in een troebele soep, waardoor de familie na al die jaren nog steeds geen tijd en ruimte krijgt om het verdriet en verlies te verwerken.
Waar is het respect voor de doden gebleven? Regisseur Michiel van Erp is kennelijk een man met gebrek aan fatsoen. Misschien het gevolg van een levenlang wonen en werken in die enclave van Nederland die men 'de Randstad' pleegt te noemen. Daar wonen namelijk veel mensen die in de alternatieve werkelijkheid geloven dat zij het beter weten dan de rest van het land. Friesland is immers zo ver verwijderd van de Randstad dat het voor mensen als Van Erp gevoelsmatig dichterbij Scandinavië ligt.
Tot zijn verbijstering was de familie Vaatstra niet blij met zijn project. Van Erp zegt verrast te zijn door de reactie van de familie. Hij confabuleert snel een antwoord als hem die boosheid voor de voeten geworpen wordt. "We hebben destijds wel degelijk contact gehad met ze, maar ze wilden niet meewerken. Maar laat het helder zijn: ik heb respect voor het verdriet dat ze voelen, dat snap ik zeker."
Dat contact, waar Van Erp het over heeft, is dan ook volledig fictie. "De familie vindt het afschuwelijk, dat de tragedie die hen is overkomen, inspiratie is voor een televisieserie. Zij zijn er vooraf niet over geïnformeerd en hebben er geen medewerking aan verleend", zegt de advocaat van de nabestaanden.
Elke keer dat de zaak Vaatstra in het nieuws is, heeft dat een grote emotionele impact op de familie. "Ze zien de tv-serie als iets waar ze verder geen invloed op hebben. Maar de aanloop naar de serie, de publiciteit en straks ook de daadwerkelijke uitzendingen halen veel verdriet weer extra omhoog," zo verklaart de advocaat.
Intussen hebben de filmcommissies van vijf provincies (Friesland, Groningen, Drenthe, Limburg en Zeeland) samen een nieuwe gedragscode gelanceerd. Niet afdwingbaar en veel te laat. Dus slechts voor de bühne.
Ook Pieter Postma, een van de notoire complotdenkers, ziet 'Eén van Ons' met lede ogen aan. Het verhaal klopt niet met zijn verzonnen werkelijkheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten