Het fatsoen van Peter Middendorp

De moord op Marianne Vaatstra blijft de gemoederen bezighouden. Lafhartig vermoord in 1999 werd de dader pas na een grootschalig DNA-onderzoek in 2012 aangehouden. Het duurde dus dertien jaar voordat er een doorbraak in het onderzoek was. Tijdens de terechtzitting toonde speelde de bekennende dader spijt en wroeging. Hij werd veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Vanaf dat moment zouden de direct betrokkenen moeten kunnen beginnen met de verwerking van hun verlies en verdriet, maar niet in dit geval.
Een paar dwarsliggers met een persoonlijkheidsstoornis, zoals Wim Dankbaar en Pieter Postma, blijven tot op de dag van vandaag obsessief geloven dat Jasper S niet de moordenaar van Marianne Vaatstra is. Welk valide argument hen ook voor de voeten wordt geworpen, het is nooit voldoende om hun rigide denkpatroon te laten wankelen.

Na de uitspraak begon het verwerkingsproces en een enkeling nam de pen ter hand om een boek over de moord op Marianne Vaatstra te schrijven. De in Harlingen wonende Simon Vuyk (1960) deed dat met 'Marianne Vaatstra: Het verhaal van haar moord' (2013). Het boek werd geschreven in samenspraak met Bauke Vaatstra en was bedoeld als een eerbetoon aan zijn dochter Marianne en het diende tegelijkertijd als afsluiting van een inktzwarte periode.

Maar er zijn ook gewetenloze schrijvers die de moord op Marianne Vaatstra puur voor eigen geldelijk gewin en zonder enige compassie voor haar nagedachtenis gebruiken.

Zo'n schrijver is Peter Middendorp (1971) die in 2018 het boek 'Jij bent van mij' liet verschijnen. De titel is natuurlijk een directe vertaling van 'Do bist fan my', de woorden die door het brein van de Friestalige Jasper S flitsten toen hij Marianne Vaatstra zag fietsen in die bewuste nacht. In het boek van Middendorp is Tille Storkema het zeer herkenbare alter ego van Jasper S.
Het boek was een redelijk verkoopsucces en voor een broodschrijver als Middendorp was dat een goed argument om een vervolgroman (en toneelmonoloog) te gaan schrijven. Het werd 'De kant van Ada' dat begin 2024 verscheen. Het is het totaal verzonnen verhaal van de vrouw van Jasper. Hoe keek en kijkt zij aan tegen de schanddaad van haar ex-man? Is zij mede-schuldig of is zij mede-slachtoffer?

Peter Middendorp heeft natuurlijk niet gesproken met Gré, de ex-vrouw van Jasper, want het verhaal is fantasie. Ik betwijfel of Middendorp een greintje gevoel in zijn lichaam heeft, want het onderwerp van dit boek riekt naar ordinair winstbejag. Wie haalt het in zijn hoofd om te schrijven over de gevoelens van een vrouw wiens hele leven van de ene op de andere dag volledig op de kop stond? Een vrouw die maar moest leren leven met de gevolgen van een schandelijk misdrijf waar zijzelf part noch deel aan had.

En uiteraard werd de schrijver, tevens columnist van de linkse Volkskrant, uitgenodigd om in allerlei linksleunende praatprogramma's zijn 'roman' te promoten. Oud-Minister Henk Kamp heeft het gelijk aan zijn kant als hij voelt dat het boek wringt.

Zijn ordinaire verkoopcijfers en kijkcijfers belangrijker dan fatsoen? Is er dan niemand meer die enige compassie kan opbrengen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten