Corona, Klaus Schwab en 'The Great Reset'

In 1971 richtte Klaus Schwab (1938), een Duitse ingenieur en econoom, een club op waaruit later het World Economic Forum (WEF) werd gevormd. Het is uitgegroeid tot een internationale organisatie waar prominenten uit de politieke, academische en zakelijke wereld samenkomen om te discussiëren en samen te streven naar een betere wereld.
Schwab meende dat moderne bedrijven niet alleen de aandeelhouders tevreden moesten stellen, maar ook de andere 'stakeholders', waarmee ook werknemers werden bedoeld. Hij vond dus dat bedrijven zich een stuk socialer moesten gedragen dan nu vaak het geval is.

Het ging hem echter niet snel genoeg en bij de uitbraak van het Coronavirus zag Schwab kansen voor een echte hervorming van de wereldeconomie. De wereld van voor Corona zou niet meer terugkeren, zo dacht Schwab, maar er lag een kans om op de puinhopen van het oude iets beters te bouwen. In zijn boek 'COVID-19: The Great Reset' zag hij een toekomst met meer duurzaamheid (milieu), minder sociale ongelijkheid (hogere lonen) en (opnieuw) stakeholder capitalism (medezeggenschap voor werknemers).

Niets aan de hand, zo zou je zeggen, want het zijn toch nobele doelen waarnaar Schwab streeft. Wie wil nu niet leven in een maatschappij waar het milieu beter wordt beschermd, de loonongelijkheid wordt verminderd en dat je als werknemer meer te zeggen krijgt over het bedrijf waarin je werkt?

Maar de werkelijkheid is troebeler, want mensen die werkelijk alles geloven zijn aan de haal gegaan met 'The Great Reset' van Klaus Schwab.

Complotdenkers menen dat de 'mondiale elite' de Corona-epidemie aangrijpt om de democratie te laten verdwijnen, een radicaal linkse agenda door te voeren en kritische burgers monddood te maken. Vervolgens zien warhoofden ook nog eens een omgekeerd verband tussen Corona en 'The Great Reset'. Zij denken dat Corona onderdeel van 'The Great Reset', in plaats van het feit dat de ideeën van Klaus Schwab juist zijn ontstaan als gevolg van de uitbraak.
Zelf onderzoek doen is hen veel teveel werk. Nee, zij geloven liever gemakzuchtig filmpjes op YouTube, waarin zwakzinnigen hun troebele gedachten ventileren. Het gevolg is dat je berichtjes op sociale media krijgt waarin Schwab beschuldigd wordt van allerlei onzinnige zaken. Natuurlijk zijn deze allemaal al vele malen ontkracht, maar complotters geloven wat ze willen geloven. Feiten zijn in hun wereldbeeld onbelangrijk.

Mocht je me niet geloven dan kun je hier (gratis) het boek 'COVID-19: The Great Reset' van Klaus Schwab lezen, al zal dat voor de ietwat paranoïde complotdenkers wel weer teveel moeite zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten