Zwarte Piet

Al een paar jaar wordt een onschuldig kinderfeest verpest door mensen die kennelijk behoorlijk verward zijn. Een klein, maar zeer vocaal groepje uit de Randstad, die voor het grootste deel als 'kunstenaar' of kraker door ons allemaal gesponsord wordt, denkt de waarheid in pacht te hebben. De waarheid. Wat is eigenlijk de waarheid?
Sinterklaas in natuurlijk de bisschop van Myra. De man stond bekend om zijn goede daden en werd uiteindelijk zo heilig geacht dat zijn gebeente werd 'gekocht' en overgebracht naar het Italiaanse Bari. Daar rusten ze nog steeds.

Zwarte piet maakt pas zo'n 200 jaar deel uit van de folklore rond Sint Nicolaas. Rond 1850 krijgt Sint Nicolaas voor het eerst een zwarte hulp. De positie veranderde in de loop van de jaren van hulp tot gewaardeerde medewerker. De figuur transformeerde van een neger tot een Noord-Afrikaan, die gekleed was als een Moorse page. Dan was hij dus een ridder in opleiding. Tegenwoordig hoort hij daarom ook niet meer zwart te zijn, maar 'lichtgetint', zoals we zo vaak in de media lezen als we het over Noord-Afrikanen hebben.

Zwarte piet is dus geen uitgebuit hulpje, maar een edelman in spé met Noord-Afrikaans bloed in zijn aderen. Hij kwam dus uit Barbarije, het gebied wat nu zo'n beetje Marokko, Algerije, Tunesië en Libië omvat

Wel discutabel is de manier waarop die Barbarijse edelen hun fortuin hadden verdiend. Dat was namelijk door zeeroverij en slavernij. Uiteraard is de Nederlandse geschiedenis ook niet bepaald brandschoon als het om slavernij gaat, maar geschat wordt dat de 'zwarte pieten' uit Barbarije wel anderhalf miljoen blanken hebben gekidnapt en als slaaf hebben verkocht. Dat alles gebeurde op hetzelfde moment als de slavenhandel van West-Afrika naar het Amerikaanse continent.
Goed, dat spijt ons. Hadden we toen misschien anders moeten doen, maar om ons daar nu nog mee om de oren te slaan is wat overdreven. Dan heb je, zie hierboven, behoorlijk wat boter op je hoofd.

Zoals hierboven al gebleken is, is het feest van Sinterklaas in het verleden voortdurend aan verandering onderhevig geweest. Niemand zal het een ramp vinden als zwarte piet vanaf nu 'lichtgetint' geschminkt wordt. Dat was gewoon vanzelf gegaan, ook zonder activisten. Waarom dan toch dat kinderfeest verpesten? Het gaat hun helemaal niet om zwarte piet of het verpesten van een leuke dag. Het gaat om henzelf.

Een getroebleerde geest zoekt koortsachtig naar erkenning. Het zou best kunnen dat er hier en daar wat echte psychische problemen schuil gaan achter die koortsige ogen van de fanaat: een antisociale persoonlijkheidsstoornis of een narcistische stoornis. Maar zonder enige twijfel leiden al deze mensen aan een collectief minderwaardigheidscomplex.

Overigens was Sinterklaas vroeger vaak ook zwart.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten