Ard Pisa fantaseert over Bosnische piramides

Het is altijd weer verontrustend om te ontdekken hoe kinderlijk eenvoudig een complotdenker kan wisselen van het ene onnozele verdienmodel naar het andere. Een voorbeeld is Ard Pisa die een nieuw verdienmodel heeft gevonden in hunebedden en aanverwante structuren.
Op zijn website schrijft hij 'De oeroude geschiedenis vind ik super interessant om te onderzoeken. Ik reis graag om oeroude krachtplekken met haar bijzondere energieën te ervaren'.

Als je als objectieve lezer de woorden 'krachtplekken' en 'energieën' in één zin tegenkomt, dan weet je al hoe laat het is.

Ard Pisa spreekt regelmatig over het onderwerp en in Drenthe organiseert hij hunebedexcursies. Voor dat doel heeft hij een speciale hoed gekocht zodat hij een beetje op een gesjeesde Indiana Jones lijkt. Vergis je niet: het is een slechts manier om geld uit de zakken te kloppen van goedgelovige mensen.

Ik vraag me altijd af hoe mensen plotseling ontdekken dat koude stenen, die tijdens de laatste ijstijd met gletsjers naar ons land zijn vervoerd, een kracht of energie kunnen hebben. Graag lees ik een in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift een gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek waarin onomstotelijk wordt aangetoond dat stenen inderdaad een kracht kunnen hebben of energie kunnen uitstralen*.

Ook piramides behoren uiteraard, volgens Ard Pisa, tot die krachtplekken met hun ongrijpbare energieën. In 2017 bezocht Ard Pisa voor het eerst de vallei van de Bosnische piramides. 'Mind blowing, piramides in Bosnië of all places', zo vat hij zijn gevoelens samen. Natuurlijk maakt Ard Pisa daar een lezing over, waar iedereen – uiteraard tegen betaling – bij mag zijn.

Het grote probleem is dat zelfs de meest eenvoudige zoekslag op het internet al aangeeft dat er in Bosnië helemaal geen piramides zijn. Dat er wat heuvels zijn klopt. Dat het piramides zijn klopt niet en echte wetenschappers noemen het geringschattend 'pseudo-archeologie'.
De claim dat er in Bosnië piramides zouden bestaan, werd in 2005 de wereld ingeslingerd door Semir Osmanagić (1960), een Amerikaanse zakenman met Bosnische roots. Niet opgeleid als archeoloog of historicus.

Echt wetenschappelijk onderzoek ter plaatse door geologen, archeologen en andere wetenschappers heeft onomstotelijk aangetoond dat de heuvels volstrekt natuurlijke formaties zijn en dat er geen mensenhanden aan te pas zijn gekomen. Zelfs Zahi Hawass, de bekendste Egyptoloog en ooit tweemaal Egyptisch Minister voor Oudheden, vond het nodig om officieel te reageren op deze onzin.

De European Association of Archaeologists schreef in een open brief dat de Bosnische piramides een wrede hoax waren, gericht op een nietsvermoedend publiek. Dat weerhoudt Ard Pisa er echter niet van om precies hetzelfde te doen bij zijn goedgelovige volgers.

* Uiteraard kunnen stenen energie hebben en uitstralen. Zonlicht verwarmt stenen en die warmte is energie. Bovendien vertonen alle gesteenten een laag niveau van natuurlijke radioactiviteit die het gevolg is van het verval van radionucliden die vaak nog in minieme hoeveelheden aanwezig zijn. Maar ik geloof niet dat Ard Pisa dat in gedachten had toen hij zijn wartaal aan de wereld toevertrouwde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten