Staat Prinses Juliana op de foto met Adolf Hitler?

Op het open riool dat internet heet delen kwaadaardige mensen gedachteloos berichten die bedoeld zijn om te kwetsen of om hun troebele wereldbeeld te verkondigen.
Eén van die zaken die regelmatig opduikt is een foto, waarop de simpele zielen (toen nog) Prinses Juliana menen te herkennen. De persoon staat met Hitler op een balkon brengt met een gestrekte arm de bekende beruchte Hitlergroet (Hitlergruß).

Niemand doet enig onderzoek naar de werkelijkheid en waarheid achter de foto en iedereen gelooft klakkeloos wat het bijschrift claimt.

We gaan eens kijken of we de bron van deze foto kunnen achterhalen. En wat blijkt: het is kinderlijk eenvoudig.
Deze foto toont dezelfde scène vanuit een iets ander perspectief. De foto is gemaakt op 25 augustus 1938 en komt uit het 'Hitler Archive: A Biography in Pictures'. Zie hier.

Op de foto staat Adolf Hitler samen met Miklos Horthy. Deze bracht op dat moment een officieel staatsbezoek aan Duitsland. Hitler trakteerde Horthy op een opvoering van de opera 'Lohengrin' van zijn favoriete componist Richard Wagner. De opvoering vond plaats in de Staatsoper van Berlijn.

Miklós Horthy (1868-1957) was een Hongaars militair en politicus. Van 1920 tot 1944 was hij regent van het koninkrijk Hongarije. Horthy droomde van het herwinnen van het Hongaarse grondgebied dat verloren was gegaan bij het Verdrag van Trianon (1920), het minder bekende broertje van het Verdrag van Versailles (1919). Om dit doel te verwezenlijken zocht hij toenadering tot Nazi-Duitsland. Een staatsbezoek was daarom niet zo vreemd. Hij werd op dat staatsbezoek uiteraard vergezeld door zijn vrouw Magdolna Purgly (1881-1959).
En het is dus Magdolna Purgly die naast haar man staat en met de nodige overtuiging de Hitlergroet brengt.

En nee, het is zeker niet 'onze' Prinses Juliana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten